Super Mario Odyssey – gamescom 2017 preview

3575 keer bekeken Laat een reactie achter
Super Mario Odyssey - gamescom 2017 preview

Wie dacht dat Mario klaar is met zijn avonturen waarin hij Princess Peach moet redden heeft het mooi mis. De besnorde loodgieter beleeft dit najaar een volledig nieuw avontuur in de game Super Mario Odyssey. Het is niet alleen de stedelijke 3D-wereld die indruk weet te maken, maar de gehele game, die vol zit met nieuwe gameplay-elementen en klassieke 2D-gameplay.

Begin dit jaar werd de Nintendo Switch onthuld en niet veel later verscheen deze hybride console al op de markt. Alhoewel de Switch in maart vrijwel overal was uitverkocht en The Legend of Zelda: Breath of the Wild de bestseller game moest worden, was er toch een gebrek aan launch titels. Gelukkig komt dit najaar Super Mario Odyssey uit, een game waarvan ik nu al weet dat deze vanaf oktober in elk huishouden met een Switch-systeem gespeeld gaat worden.

De eerste gameplay van Super Mario Odyssey werd tijdens de E3 getoond, in die gameplay was te zien dat Mario in een realistische wereld terecht is gekomen. Deze map genaamd Metro Kingdom heb ik tijdens gamescom mogen spelen en wist grote indruk op mij te maken.

Super Mario Odyssey gamescom 2017 preview screenshot 1

New Donk, New Donk
De map speelt zich af in de fictieve stad New Donk City dat te vergelijken is met New York. De stad bestaat onder andere uit wolkenkrabbers, zakelijke mensen die over straat lopen, en gele taxi’s die rondrijden. Het leuke is dat Mario als klein mannetje door de stad loopt en dezelfde technieken kan gebruiken als in oudere Mario-games. Springen (over lantaarnpalen en parasols), kapot slaan (van houten dozen waar gouden muntjes in zitten), een gesprek voeren (met mensen), het is allemaal aanwezig maar met een nieuwe omgeving.

De mensen in New Donk City zijn vaak in voor een praatje, en sommigen hebben zelfs quests voor je. Dit is waar de game deels om draait. Zo sprak ik de burgemeester van New Donk City die mij de taak gaf om drie muzikanten te verzamelen voor een optreden in het stadhuis. Vervolgens ren je over straat en ga je op zoek naar muzikanten die met muzieknoten symbolen worden verduidelijkt. De open wereld met allerlei soorten quests zorgt ervoor dat je je een flink aantal uren met deze game kan vermaken.

Super Mario Odyssey gamescom 2017 preview screenshot 2

Vele wegen naar Rome
Het is zelfs voor Mario mogelijk om op een brommer door de stad te rijden, maar ook kan hij daken van gebouwen betreden door tussen twee gebouwen in naar boven te springen. De daken zorgen alsmede voor allerlei uitdagingen, zoals bewegende platformen en Bullet Bills die op je af vliegen. Het leuke aan de Bullet Bills is dat je er nu zelf een kunt besturen. Mario kan namelijk zijn pet als een soort boemerang weggooien, waarmee hij niet alleen gouden muntjes op afstand pakt, maar ook tegenstanders kan uitschakelen. Door zijn rode pet op een Bullet Bill te gooien, bestuurt hij ze direct en kan hij naar de overkant van het gebied vliegen. Er zijn dus altijd meerdere mogelijkheden om het eindpunt te bereiken.

“Een verrassend goede game!”

Genoeg te ontgrendelen
Verzamelobjecten mogen zeker niet ontbreken in een Mario-game. In dit deel zijn er drie soorten verzamelobjecten die mij opvielen en in de gameplay van belang zijn. Als eerste zijn er de bekende gouden muntjes. In tegenstelling tot voorgaande Mario-games geven de gouden muntjes dit keer niet om de honderd stuks één extra leven, maar zijn ze te gebruiken als betaalmiddel in verschillende shops. Nieuw dit keer zijn paarse munten, waarmee je outfits kunt kopen, en ook zijn er Power Moons te verzamelen. Power Moons bevinden zich op minder zichtbare gebieden van de map en zijn noodzakelijk om je luchtschip, de Odyssey, verder te laten vliegen in de game. Dit luchtschip heeft de vorm van een rode hoed en laat je in verschillende Kingdoms landen.

Super Mario Odyssey gamescom 2017 preview screenshot 3

Een klassieke stijl
Als laatste wil ik benoemen dat Super Mario Odyssey een tof nieuw gameplay-element bevat. Dit is de kruising tussen 3D en 2D-gameplay dat in levels plaatsvindt. Zo zijn er in verschillende Kingdoms muren en torens waarop je omhoog moet klimmen. Wanneer je voor een muur of toren staat dien je door een groene buis te kruipen, waardoor je in een 2D Mario-level terecht komt die de klassieke art stijl zoals in Super Mario Bros uit 1985 bevat.

Voorlopige conclusie
Met Super Mario Odyssey bewijst Nintendo dat ze nog altijd vernieuwing weten toe te voegen aan een klassieke IP. De open-wereld met variërende gameplay, de Metro Kingdom map, de wisseling tussen 3D en 2D, en de Nintendo Switch als platform zorgen ervoor dat Super Mario Odyssey een verrassend goede game is die door zowel spelers van de eerste Mario-games als door kinderen van deze tijd gespeeld gaat worden. Here we go!

Super Mario Odyssey verschijnt op 27 oktober 2017 exclusief voor de Nintendo Switch.

Over de redacteur

Feres Aouinet

Feres is verantwoordelijk voor alle video-content van Gamerpro. Van filmen en editten tot aan uploaden toe. Hier werkt hij wekelijks aan. Ook is hij al meer dan vijf jaar een groot fan van de Xbox 360 en is inmiddels een groot fan van de Xbox One. Speelt van alles en nog wat maar houdt het meest van shooters en action/adventure games. Qua hardware is hij een groot fan van Apple, gebruikt in het dagelijks leven zijn Mac, Macbook Pro en iPhone 5S. Daarnaast heeft hij veel ervaring met Adobe software als Photoshop, Indesign, Illustrator, Premiere Pro, Dreamweaver etc.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.